Informare - Medico Top
16572
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16572,bridge-core-1.0.5,cookies-not-set,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.2,vc_responsive

Informare

Sindrom de canal carpian

Sindrom de canal carpian

Sindromul de tunel carpian reprezinta afectiunea de compresie a nervului median la nivelul incheieturii mainii sau a canalului carpian. Fractura, umflatura sau inflamatia pot determina ingustarea acestui canal, iar afectiunea apare in urma miscarii repetitive sau folosirii intr-un mod mai abuziv a mainii, dereglarea nivelului de lichide in organism pe parcursul unei sarcini, datorita unei traume a nervului la nivelul canalului carpian, sau datorita artritei reumatoida.

Tunelul carpian este localizat pe partea dorsala a incheieturii mainii, format pe o parte din oasele mainii si de ligamentul carpian transversal pe de alta parte.
Printre primele simptome ale acestui sindrom, se enumara furnicaturi si amorteala la nivelul mainii afectate, urmate de regula de o durere vaga. Aceste simptome sunt in general mai evidentiate pe timpul noptii sau in primele ore ale diminetii, iar in momentul in care afectiunea se dezvolta, exista posibilitatea ca musculatura degetului sa sufere o atrofiere.
Arcul carpian este alcatuit din opt oase mici, iar acesta poate presa ligamentul ce imbraca nervul median, in concluzie el este strivit intre oase si ligament, iar functionalitatea acestuia este afectata provocand simptome la nivelul palmei sau a antebratului.
In cele mai frecvente cazuri, simptomele acestei afectiuni incep treptat fara un traumatism specific, dar pe masura ce starea se agraveaza simptomele pot persista pe perioade mai indelungate si pot aparea mai frecvent in comparatie cu faza incipienta.
Datorita faptului ca in lipsa unui tratament adecvat, sindromul de tunel carpian se poate agrava, este foarte important sa fiti evaluat si diagnosticat de la inceput, iar pe baza diagnosticului, medicul va putea stabili un tratament adecvat pentru dumneavoastra.

Gonartroza-implantarea protezei de genunchi

Gonartroza implantarea protezei de genunchi

Gonartroza este reprezentata de o afectiune articulara degenerativa, ce este localizata la nivelul genunchiului, si se manifesta de regula la pacientii cu varste cuprinse intre 50-60 de ani. Aceasta este definita prin uzura progresiva a cartilajului articular ce determina aparitia durerii si intensificarea acesteia pe masura trecerii timpului. Gonartroza poate fi clasificata in doua categorii principale, cea care apare de regula dupa varsta de 55 de ani, numita gonartroza primara, si cea secundara ce poate afecta pacienti de toate varstele, fiind cauzata de anumite boli inflamatorii, obezitate, sedentarism sau aceasta mai poate fi mostenita genetic. Unele afectiuni ale articulatiilor se pot trata prin metode non-chirurgicale, insa exista si situatii in care exista doar o singura solutie pentru pacientii care sufera de acesta afectiune, anume, artroplastia, ce reprezinta refacerea completa a articulatiei prin amplasarea unei proteze.
De asemenea, protezele se pot clasifica in doua categorii:
-cele partiale numite unicompartimentale
-cele totale numite si tricompartimentale
Protezele partiale sunt utilizate la pacientii ce necesita inlocuirea partiala a zonelor afectate ale genunchiului, iar proteza totala implica inlocuirea completa a acestuia. Durata de functionare a unei proteze totale poate varia intre 15 si 20 de ani, iar atunci cand aceasta incepe sa prezinte deteriorari, va fi necesara operatie pentru inlocuire.

Coxartroza-implantare proteza sold

Coxartroza-implantare proteza sold

Coxartroza mai este perceputa uneori si sub numele de osteoartroza a soldului, aceasta este reprezentata de o afectiune degenerativa cronica, unde produce in timp macinarea cartilajului articular, cauzand pierderi de mobilitate si totodata dureri puternice.
Aceasta afectiune are un impact negativ asupra calitatii vietii pacientului, iar in unele situatii, ramane o singura solutie in procesul de remediere a afectiunii, aceasta fiind interventia chirurgicala.
Coxartroza poate evolua in timp, iar in cazurile in care aceasta nu este tratata corespunzator, persoana in cauza risca ca articulatiile soldului sa isi piarda complet mobilitatea.
Printre simptomele acestei afectiuni se regasesc durerile accentuate atunci cand pacientul depune efort fizic, soldurile pot prezenta rigiditate ce poate creste progresiv in intensitate, si uneori, in stadii mai avansate pierderea mobilitatii soldului.
Un aspect foarte important il constitue diagnosticarea coxartrozei pentru a preveni evolutia acesteia , iar mai apoi, se vor adapta tratamente corespunzatoare pentru a incetini progresul.
Atunci cand tratamentele nu mai prezinta eficienta, iar durerile permanente produc pierderea mobilitatii, se apeleaza la implantarea unei proteze ce va tine locul cartilajului ce a fost deteriorat precum si osul.
Persoanele supraponderale, precum si cele ce au suferit accidente producand traumatisme ale articulatiei soldului, dar si cele cu mostenire genetica in acest sens, prezinta un risc crescut de artroza a soldului.

Pentru mai multe detalii despre acest tip de afectiuni

Costul pentru apel este de 1 euro/minut (pret fara TVA)

Numerotatie valabila in retelele Vodafone Orange Telekom Romania